A könnyűszerkezetes házak előnyei

Euro Home Bau Kft. - SIP házak

Rengetegen vágynak egy új, komfortos otthonra, vagy a már meglévő felújítására. A leendő háztulajdonosok fejében pedig számtalan kérdés keringhet. Legfontosabb elvárásaik rendszerint, hogy az építmény időtálló legyen, a jövőbeli fenntartási és javítási költségek alacsony szinten maradjanak.

Szeretne – mindezek fényében – közérthető, kétségtelen tényeket hallani a könnyűszerkezetes házakról? Cikkünkben most rávilágítunk a legfontosabb tudnivalókra ezzel az építkezési módozattal kapcsolatban.

 

Az első és legfontosabb: egészségünk védelme!

A könnyűszerkezetes házak legáltalánosabb összetevői a különböző faáruk. Ezek, azon maroknyi építőipari alapanyag közé tartoznak, melyek a legkisebb mértékben sem szivárogtatnak magukból mérgező gőzöket, vagy egyéb káros anyagokat.

Energia takarékosság és hangszigeteltség – Tényleg olyan gazdaságos, amilyennek mondják?

Egészségünk után a második legfontosabb kérdés talán az, hogy: mennyi pénz marad a zsebünkben hosszútávon?

Bár számtalan dolog függvényében változhat egy ház végső specifikációja, a könnyűszerkezetes házakról bátran elmondható, hogy meglepően alacsony a fenntartási költségük.

A fa, már önmagában is kedvezőbb hőtartó tulajdonságokkal rendelkezik, mint például az acél. Esetében a lakótérben lévő belső hőre, nincs annyira negatív hatással a hirtelen hőmérséklet-ingadozás, mint a betonszerkezetekre (hőtartó tulajdonságai tehát kedvezőbbek).

A nagyszerű, produktív szigetelési képességhez az is hozzátartozik, hogy a favázas szerkezetek rendszerint több helyet biztosítanak a szigetelő anyagok elhelyezésére, mint egy téglaépület (mely általában: tégla-betonkoszorú-hungarocel lap felépítésű).

Végezetül fontos megemlíteni, hogy a faanyagok könnyed megmunkálhatóságából kifolyólag, az építkezés során felhasznált energia is alacsonyabb mértékű lesz.

 

Ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni: a gyorsaság!

 

Tagadhatatlan, hogy a könnyűszerkezetes házak legkiemelkedőbb jellemzői közé tartoznak a szélsebes, lendületes munkafolyamatok. Akár a helyszínen, akár egy üzemben készülnek a fakeretek, garantált a verseny előny.

Ráadásul a téglaházakkal szemben, itt nincs kötési idő. Rohanó világunkban, ennek igazán nagy hasznát vehetjük, pláne, hogy az időjárási körülmények sem befolyásolják az építkezés menetét.

 

Mekkorák lehetnek az esetleges javítási kockázatok?

Noha, a tégla is cserélhető építőanyag, sokszor különösen drága, ráadásul rendhagyó munkafolyamatokat – ezáltal precíz, tapasztalt szakembert – igényelhet a vele kapcsolatos problémák megoldása. Tehát a könnyűszerkezetes épületek egyszerűbben karbantarthatók.

 

És mi mondható el a tartósságról?

Az időjárási viszontagságoktól kár lenne tartani. A jól tervezett és kivitelezett könnyűszerkezetes házak kitűnő szerkezeti stabilitást biztosítanak, mely minden kétséget kizáróan vetekszik a rivális házépítési technológiák által nyújtott védelmi szinttel.

 

Környezetbarát és újrahasznosítható – Igaz lehet mindez?

A tévhitekkel ellentétben a könnyűszerkezetes házak, alapvetően nem tartoznak a környezetkímélő építkezési módozatok közé, hiszen bizonyos esetben rendkívüli mennyiségű faanyag szükséges a felépítésükhöz.

 

Azonban akadnak kivételek!

Már léteznek vállalatok, akik tanúsítottan környezetbarát és fenntartható erdőgazdálkodásokból szerzik be a gyártáshoz, építéshez szükséges nyersanyagokat.

Feltéve, hogy valaki számára kiemelten fontos ez a szemlélet mód, könnyedén alkalmazhatja a gyártók tekintetében, mint szűrőt.   Mindezek mellett, a hagyományos építőanyagok esetében a fa igényli a legalacsonyabb termelési energiaráfordítást, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunk mértékét.

 

Mi a helyzet a szigetelő anyagokkal?

A régóta bevált, sokak által jól ismert matériák alkalmazása – mint az üveggyapot és társai – megfelelő, viszonylag környezetkímélő metódusnak minősülnek, hiszen alacsony globális felmelegedési potenciált tudhatnak magukénak.

Ezen felül, a kevésbé ismert ESP, valamint PUR alapú szigetelési módszerek már teljes mértékben újrahasznosíthatónak minősülnek.

 

Pazarlás? Elképesztő, de nem igazán fordul elő!

Kis odafigyeléssel a könnyűszerkezetes konstrukciók esetén sokkal könnyebben tervezhető a logisztika. Letisztultabban működhet a pontos anyagszükséglet meghatározása, sőt könnyebben is pótolható egy hibás számítás következtében. Mindezek által az építkezésen keletkező hulladék és felesleg a minimálisra csökkenthető.

Egyre hatékonyabb módszerek jelennek meg az iparág rohamos fejlődésével
Megfékezhetetlenül tör előre például egy helytálló konstrukció – Hallott már a SIP panelről? A SIP (panel) a Structured Insulated Panel rövidítés, lefordítva kb. szigetelt szerkezeti panelt jelent.

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb építőanyaga, a SIP panel – Magyarországon inkább HÉT tábla (Hőszigetelt Építési Tábla) néven ismert – mely egy innovatív struktúra a hagyományos könnyűszerkezetes építési módozatok leváltására. Sikere napjainkra már elsöprő, szerte az egész világon.

Előnyeit tekintve, közel mindenben megegyezik a hagyományos faváz-rendszeres szerkezetekkel, amiben pedig nem, abban rendszerint sokkal kiválóbb teljesítményre képes (pl. fenntarthatóság, gyorsaság, hő és hangszigetelő tulajdonságok).

 

Hogyan kell elképzelni a valóságban?

Két darab OSB lap között egy ESP szigetelő tábla helyezkedik el. Ez a mixtúra jelent 1 panelt, a házakat pedig ezekből az előre legyártott modulokból illesztik össze. A belső falak, illetve a tetőpanel kialakítása esetében ugyanezt az építőanyagot alkalmazzák.

 

Pár hiedelem a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatban

Túlzottan sablonosak: sokan azt hiszik, hogy a könnyűszerkezetes házak, (főleg az előgyártással készített darabok) leegyszerűsítettek, ezáltal leszűkítik a fantáziánkból előtörő, egyedi ábrák kivitelezésének lehetőségét.

 

Ez nagy tévedés!

Ugyanis, közel sem egy visszafogott építési formáról beszélünk személyében. Az egyedi, személyre szabott külső kivitelezése nem jelenthet akadályt, sőt, a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Könnyedén leéghetnek, vagy tönkre mehetnek: normális esetben minden létfontosságú anyag jelentős mértékig kezelve van különböző impregnáló, tűzgátló, penész és gombaölő szerekkel. Az ilyesfajta kockázati értékek, tehát valójában nem feltétlenül magasabbak, mint egy tégla ház tekintetében.

 

Mi különbözteti meg mindezeken felül a többi lehetőségtől?

A munkaerőhiánnyal sújtott területeken vitathatatlanul a házépítés jelene, és jövője is egyben. Sokkal kevesebb alkalmazottat, szűkebb szakemberi gárdát, csekélyebb mennyiségű, különféle mesterembert kell a helyszínre invitálni.

Ha valami, ez a koncepció tehát biztosan közrejátszhat az építőipari ágazat fellendítésében. Orvosolhatja a szakember hiányt. Továbbá gyorsabb, letisztultabb módon, – mégis magas minőségben – kerülhet egy kulcsrakész ház a tulajdonos birtokába. Összességében tehát, a népszerű kérdése – hogy melyik építési szisztéma a legjobb – nem létezik prominens, tényekkel alátámasztott válasz. Ezért is vehetjük a könnyűszerkezetet bátran egy lapra, az egyéb, elhíresült struktúrákkal.

Egy dolog viszont leszögezhető: komoly téveszme, hogy csak az a ház, ami téglából épült! Innentől kezdve semmi más nem számít, csak az, hogy mik az egyedi, speciális igényeink, melyeket egy családi házzal szemben támasztunk.